Zero Emissie Zones

Zero Emissie Zones

Guido Coppes

Geschreven door Guido Coppes, Accountmanager Cards & Duurzame brandstoffen

Geschatte leestijd:

Zero Emissie Zones

Gemeenten mogen vanaf 1 januari 2025 een stadsgebied aanwijzen waar geen vervuilende bestelbussen en vrachtwagens mogen rijden. Hiermee willen gemeenten de fijnstof en CO2-uitstoot in de steden verminderen. Dat gebied is een zero-emissiezone (ZE-zone). De omtrek van een ZE-zone is minstens het stadscentrum plus eventueel de omliggende wijken. U mag hier met uw bestel- of vrachtauto alleen in als deze geen schadelijke stoffen uitstoot. Bijvoorbeeld met een auto op elektriciteit of waterstof. Om de overstap voor ondernemers haalbaar te maken, geldt er een overgangsregeling.

Het instellen van een zero-emissie zone betekend niet per direct dat er enkel nog zero emissie voertuigen de stad in mogen. Voor de allernieuwste voertuigen zijn er uitzonderingen gemaakt om een verantwoorde transitie naar zero-emissie te kunnen realiseren. Deze overgangsregeling is te zien door te klikken op onderstaande afbeeldingen.

Lees hieronder verder..

Elektrische auto opladen bij Vissers Energy Group
Elektrische auto opladen bij Vissers Energy Group

Zorg voor een goede voorbereiding

Voor bedrijven die regelmatig in stadscentra actief zijn is het van belang goed voorbereid te zijn op de komst van deze zones. Wanneer deze van kracht gaan en de omvang van iedere zone verschilt per gemeente. Verder zijn er ook enkele subsidieregelingen zoals de Aanschafsubsidie Zero Emissie Trucks (AanZET) en de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) die ondernemingen ondersteunen bij het aanschaffen van emissieloze voertuigen. Beide regelingen zijn erg populair en daarom is een goede en tijdige voorbereiding noodzakelijk voor een succesvolle aanvraag.

De volgende gemeenten hebben al een zero-emissie zone aangekondigd: Almere, Alphen a/d Rijn, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Delft, Den Haag, Deventer, Dordrecht, Ede, Eindhoven, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Hilversum, ’s Hertogenbosch, Hoorn, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Schiphol, Tilburg, Utrecht, Venlo, Zaanstad en Zwolle.

Meer informatie kunt u vinden via: opwegnaarzes.nl 

Zero Emissie Scan

Vanaf 1 januari 2025 voeren 30 gemeenten in Nederland een Zero-emissiezone in. In deze ZE-zones moet op een gegeven moment elke zakelijke bestel- en vrachtauto uitstootvrij zijn.

Om te weten wat dit voor een specifiek voertuig betekent is er al de kentekencheck. Maar wat nu als je een heel wagenpark hebt? Moet je dan alle kentekens dan 1-voor-1 invoeren?

ze-scan.nl biedt hiervoor een slimme oplossing. Door eenvoudig een Excel lijst met kentekens te uploaden, krijg je vrij direct een rapportage met de implicaties van de zero-emissiezones per voertuig. Zo heb je je hele vloot direct in een overzicht. Een handige tool voor onder andere wagenparkbeheerders en logistiek makelaars.
Om gebruik te kunnen maken vaan de tool moet men zich wel eerst registreren. 

Ga naar ZE-Scan

1705667087815.jpg

Kennisdeling & nieuws vanuit Vissers

Vissers Energy Group loopt graag voorop en wat we leren, dat delen we graag met jou! Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van tankstations en energie. 

Reduceer CO2 met HVO100
  • HVO
  • Nieuwsartikel

Reduceer CO2 met HVO100

HVO100 is direct toepasbaar en zorgt voor een CO2 reductie tot 90%. Wacht niet en informeer snel bij...

Bekijk dit artikel

Laadpalen brochure
  • Elektrisch laden
  • Laadpalen
  • Whitepaper

Laadpalen brochure

Download de Laadpalen brochure

Bekijk dit artikel

Esso Vissers Bosserhof geopend
  • Nieuwsartikel

Esso Vissers Bosserhof geopend

Donderdag 22 februari is Esso Vissers Bosserhof geopend!

Bekijk dit artikel

Nieuwe wasstraat Horst geopend
  • Nieuwsartikel

Nieuwe wasstraat Horst geopend

In slechts 4 minuten tijd is je auto grondig gereinigd én gedroogd met een glanzend resultaat. Ter e...

Bekijk dit artikel

Verbouwing Moments & More 't Veentje
  • Nieuwsartikel

Verbouwing Moments & More 't Veentje

De komende weken zal locatie 't Veentje worden omgebouwd tot een van de nieuwste Moments & More loca...

Bekijk dit artikel

Bekijk alle nieuws- en kennisartikelen

Nog vragen? Neem contact op

Onze afdelingen zijn er om jou in beweging te houden. Of het nu gaat om een nieuwe tankpas, een laadpaal plaatsen, meer informatie over waterstof een factuur of marketingactie, we helpen je graag vooruit. Laat jouw gegevens achter en we nemen contact met je op.

Wij staan klaar om jou te helpen

Wij staan klaar om jou te helpen

Hoofdkantoor

Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08:00 - 17:00 uur