Vrachtwagenheffing

Vrachtwagenheffing

Chiem Maessen

Geschreven door Chiem Maessen, Accountmanager & Marketing B2B

Geschatte leestijd:

Vrachtwagenheffing op komst in Nederland

Het kabinet werkt aan de voorbereidingen van de invoering van een vrachtwagenheffing in Nederland. Binnenlandse en buitenlandse vrachtwagens gaan in 2026 deze vrachtwagenheffing betalen voor het gebruik van de Nederlandse wegen. Het Parlement heeft ingestemd met invoering van deze heffing.

De vrachtwagenheffing gaat gelden voor binnenlandse en buitenlandse vrachtwagens van meer dan 3.500 kilo. In de vrachtwagen moet boordapparatuur van een toldienstaanbieder komen. Deze boordapparatuur houdt bij hoeveel kilometer de vrachtwagen heeft afgelegd op wegen waar de heffing geldt. Toldienstaanbieders ontvangen de gegevens van de boordapparatuur en gaan de te betalen vrachtwagenheffing registeren en innen. Dit doen zij namens de Nederlandse overheid.

Lees hieronder verder..

IMG_2329.JPG
vrachtwagenheffing-1.jpg

Wat gaat het kosten?

Het gemiddelde tarief 16,7 cent per kilometer (prijspeil 2023). Hierbij geldt: hoe zuiniger en hoe lichter het voertuig, hoe lager de heffing. De Nederlandse vrachtwagenheffing sluit aan bij de systemen van vrachtwagenheffing in Duitsland en België. Op wegen waar tol wordt geheven, zoals bij de Westerscheldetunnel, de Kiltunnel, de Blankenburgverbinding en de ViA15, hoeft geen vrachtwagenheffing betaald te worden.

Met de invoering van een vrachtwagenheffing verdwijnt in Nederland de belasting zware motorvoertuigen (het Eurovignet) en wordt de motorrijtuigenbelasting voor vrachtwagens tot ongeveer het Europese minimum verlaagd. De netto-opbrengst van de heffing zal op het moment van invoering naar verwachting ongeveer €250 miljoen euro per jaar bedragen. Deze netto-opbrengst gaat naar verduurzaming en innovatie van de transportsector.

Vrijstelling emissievrije vrachtwagens

Momenteel loopt er nog een wijzigingsvoorstel waarbij emissievrije vrachtwagens de maximaal toegestane korting zouden moeten ontvangen op deze heffing. Verder wordt voorkomen dat voor elektrische bedrijfsvoertuigen tot 4.250 kg vrachtwagenheffing moet worden betaald. Te denken valt aan voertuigen die voor stadsdistributie worden gebruikt. Door het extra gewicht van de alternatieve aandrijving (waaronder de accu), kunnen deze voertuigen zwaarder dan 3.500 kg worden in vergelijking tot hetzelfde voertuig met een dieselmotor. Volgens de huidige wet zouden deze dan onder de vrachtwagenheffing vallen. Maar, de overheid wil het gebruik van deze voertuigen stimuleren. Daarom worden emissievrije vrachtwagens tot en met 4.250 kg vrijgesteld van de vrachtwagenheffing.

Meer informatie kunt u vinden via: https://www.vrachtwagenheffing.nl/

Foto 2 - Vrachtwagen en laadpaal 2.jpg

Kennisdeling & nieuws vanuit Vissers

Vissers Energy Group loopt graag voorop en wat we leren, dat delen we graag met jou! Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van tankstations en energie. 

Reduceer CO2 met HVO100
  • HVO
  • Nieuwsartikel

Reduceer CO2 met HVO100

HVO100 is direct toepasbaar en zorgt voor een CO2 reductie tot 90%. Wacht niet en informeer snel bij...

Bekijk dit artikel

Laadpalen brochure
  • Elektrisch laden
  • Laadpalen
  • Whitepaper

Laadpalen brochure

Download de Laadpalen brochure

Bekijk dit artikel

Esso Vissers Bosserhof geopend
  • Nieuwsartikel

Esso Vissers Bosserhof geopend

Donderdag 22 februari is Esso Vissers Bosserhof geopend!

Bekijk dit artikel

Nieuwe wasstraat Horst geopend
  • Nieuwsartikel

Nieuwe wasstraat Horst geopend

In slechts 4 minuten tijd is je auto grondig gereinigd én gedroogd met een glanzend resultaat. Ter e...

Bekijk dit artikel

Verbouwing Moments & More 't Veentje
  • Nieuwsartikel

Verbouwing Moments & More 't Veentje

De komende weken zal locatie 't Veentje worden omgebouwd tot een van de nieuwste Moments & More loca...

Bekijk dit artikel

Bekijk alle nieuws- en kennisartikelen

Nog vragen? Neem contact op

Onze afdelingen zijn er om jou in beweging te houden. Of het nu gaat om een nieuwe tankpas, een laadpaal plaatsen, meer informatie over waterstof een factuur of marketingactie, we helpen je graag vooruit. Laat jouw gegevens achter en we nemen contact met je op.

Wij staan klaar om jou te helpen

Wij staan klaar om jou te helpen

Hoofdkantoor

Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08:00 - 17:00 uur