Emissiehandelssysteem

Emissiehandelssysteem

Stan Breukers

Geschreven door Stan Breukers, Projectmedewerker Duurzame Energie

Geschatte leestijd:

Emissiehandelssysteem 2

In december 2022 is er in Brussel een akkoord bereikt over de oprichting van een nieuw emissiehandelssysteem (ETS). Dit systeem, bekend als ETS-2, richt zich specifiek op CO2-emissies in de gebouwde omgeving, transport en andere sectoren, en volgt een vergelijkbare benadering als het reeds bestaande ETS voor grote industrieën en energiebedrijven.

Brandstofleveranciers zullen onder ETS-2 verplicht zijn om de CO2-emissies die verband houden met het verbruik van geleverde brandstoffen te monitoren en te rapporteren. Voor deze emissies dienen dan jaarlijks emissierechten te worden ingeleverd, deze rechten kunnen gekocht worden op veilingen en verhandeld worden tussen geregistreerde bedrijven. Het systeem wordt geleidelijk ingevoerd, met emissierapportage en -monitoring vanaf 2025 en 2027 als het eerste nalevingsjaar.

Lees hieronder verder..

Esso Vissers Energy Group Horst
DJI_0030.jpg

Om de prijsstabiliteit van de emissierechten te waarborgen, zal ETS-2 een eigen marktstabiliteitsreserve (MSR) hebben. Deze MSR houdt actief toezicht op het aanbod van emissierechten om buitensporige prijsschommelingen te voorkomen en het evenwicht tussen vraag en aanbod te handhaven. Bovendien wordt een prijsplafond van €45,- ingesteld, geldig tot eind 2029, om de overgangskosten voor huishoudens en andere entiteiten te beperken en de risico's van een wanordelijke overgang te verminderen.

In de praktijk zullen de gevolgen van de nieuwe emissieregeling voor huishoudens en bedrijven tot uiting komen in hogere brandstofprijzen. Gebaseerd op het maximale tarief van €45,- per emissierecht (gelijk aan 1 ton CO2), kan dit resulteren in een stijging van €0,11 per liter voor benzine en €0,13 per liter voor diesel.

De ETS-2 wetgeving bevat de mogelijkheid om de start van de uitvoering met een jaar uit te stellen als de gas- of olieprijzen “uitzonderlijk hoog” worden geacht in vergelijking met historische niveaus. In Juli 2026 zal de definitieve startdatum van ETS-2 bekend worden gemaakt.

Meer informatie kunt u vinden via: https://www.emissieautoriteit.nl/ets-2

Kennisdeling & nieuws vanuit Vissers

Vissers Energy Group loopt graag voorop en wat we leren, dat delen we graag met jou! Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van tankstations en energie. 

Nieuwe locatie: BP Vissers Afferden
  • Brandstoffen
  • Elektrisch laden
  • HVO
  • Nieuwsartikel

Nieuwe locatie: BP Vissers Afferden

Na 35 jaar is het BP-tankstation van Croonen in Afferden overgegaan naar Vissers Energy Group

Bekijk dit artikel

Laadplein Kriterion Amsterdam
  • Elektrisch laden
  • Laadpalen
  • Nieuwsartikel

Laadplein Kriterion Amsterdam

Bij BP Kriterion Studentenpomp in Amsterdam hebben we een laadplein gerealiseerd met zes Kempower sn...

Bekijk dit artikel

't Veentje is geopend
  • Brandstoffen
  • HVO
  • Nieuwsartikel

't Veentje is geopend

Tankstation 't Veentje is volledig verbouwd en vanaf nu geopend! Bezoek ons snel..

Bekijk dit artikel

Bekijk alle nieuws- en kennisartikelen

Nog vragen? Neem contact op

Onze afdelingen zijn er om jou in beweging te houden. Of het nu gaat om een nieuwe tankpas, een laadpaal plaatsen, meer informatie over waterstof een factuur of marketingactie, we helpen je graag vooruit. Laat jouw gegevens achter en we nemen contact met je op.

Wij staan klaar om jou te helpen

Wij staan klaar om jou te helpen

Hoofdkantoor

Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08:00 - 17:00 uur